'Een school waar je leert samenleven’
Hoe werkt het Jenaplanonderwijs in de praktijk? Het Jenaplaonderwijs kent geen klassen, maar stamgroepen met een stamgroepleider. In de klas komen de vier basisprincipes van het jenaplan, gesprek, spel, werk en viering elke dag ritmisch terug. We maken gebruik van een ritmisch weekplan.
Samen Praten
Communicatie is belangrijk in onze school. Kinderen leren om hun gedachten en gevoelens te delen en naar elkaar te luisteren. Door regelmatig in gesprek te gaan, ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en bouwen ze vertrouwen op.
Samen Vieren
Elk succes, groot of klein, verdient een feest! Of het nu gaat om een verjaardag, het afronden van een project of een bijzondere gebeurtenis, we vieren deze momenten samen. Dit versterkt de onderlinge band en creëert een gevoel van saamhorigheid binnen de klas en de school.
Samen Werken
Bij Jenaplanonderwijs werken kinderen veelal in groepen aan projecten. Dit stimuleert samenwerking en leert hen om hun ideeën en talenten te delen. Door samen te werken aan opdrachten, leren ze van elkaar en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals communicatie, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel.
Samen Spelen
Spelenderwijs leren is een belangrijk onderdeel van ons onderwijs. Samen spelen versterkt niet alleen de sociale vaardigheden van kinderen, maar ook hun creativiteit en probleemoplossend vermogen. In de speeltijd en tijdens creatieve activiteiten ontdekken ze samen de wereld om hen heen.
Met Jenaplanonderwijs creëren we een leeromgeving waarin kinderen zich veilig voelen en waar ze samen kunnen groeien. Door de nadruk op samenwerking bereiden we hen voor op een toekomst waarin ze kunnen rekenen op elkaar en de wereld om hen heen.